Διατροφή στην Τρίτη ηλικία

Στην τρίτη ηλικία ανήκουν τα άτομα που έχουν ξεπεράσει το 65ος της ηλικίας τους. Η σωστή διατροφή μπορεί να παρατείνει την ζωή αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.

Με την σωστή διατροφή ελαττώνεται ο κίνδυνός εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών όπως καρδιοπάθεια , παχυσαρκία, διαβήτης και κάποιες μορφές καρκίνου.

Μεγαλώνοντας οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μειώνονται λόγω μειωμένης φυσικής δραστηριότητας και επιβράδυνσης βασικού μεταβολισμού. Οι μύες ατροφούν η κινητικότητα περιορίζεται ενώ το βάρος παραμένει σταθερό ή αυξάνεται .Η απώλεια μυϊκής μάζας οδηγεί στην επιλογή τροφών που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως το γάλα, το κρέας και το αυγό.

Με την ηλικία και τα διάφορα προβλήματα όπως μειωμένη αίσθηση γεύσης και όσφρησης, προβλήματα με τα δόντια ή η συχνή χρήση φαρμάκων, η τροφή γίνεται μονότονη και ποιοτικά ελλειμματική σε θρεπτικά συστατικά.

Ιδιαίτερα τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μάσησης ή κατάποσης συστήνεται η κατανάλωση μαλακών τροφών που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες, όπως είναι τα όσπρια και τα δημητριακά.

Επίσης πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, κυρίως λόγω της συχνής λήψης φαρμάκων, και της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας. Εδώ συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αμυλούχα λαχανικά (φρέσκα φασόλια, αρακάς, μπάμιες κ.α.), και τα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το ψωμί ολικής αλέσεως, τα δημητριακά κ.λ.π.

Επιπλέον, τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς σε ιώσεις λόγω μειωμένου ανοσοποιητικού. Η μειωμένη άμυνα επιβάλλει την ενίσχυση του οργανισμού με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά κυρίως βιταμίνη C όπως το πορτοκάλι, γκρέιπ φρουτ, μανταρίνι, κίτρο και τα λαχανικά όπως τα πράσινα φυλλώδη (π.χ. σπανάκι, μπρόκολο ). Επίσης τροφές με βιταμίνη Α, όπως το γάλα, το αυγό, το κρέας και αλλά και τροφές με βιταμίνη Ε όπως ελαιόλαδο.