Διατροφή και γυναικεία γονιμότητα

Η προσεγμένη διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να σας εγγυηθεί την επίσκεψη του πελαργού! Ωστόσο  φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα, τόσο για  τη φυσιολογική σύλληψη όσο και για τη τεχνητή γονιμοποίηση. Επίσης, είναι σημαντικό και το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη. Τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι ελλιποβαρείς γυναίκες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Οι υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να είναι υπογόνιμες καθώς λόγω του επιπλέον βάρος, επηρεάζεται η ορμονική ισορροπία (οιστρογόνα – τεστοστερόνη) στον οργανισμό. Το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ <20) συνήθως σε γυναίκες που έχουν ακολουθήσει  στερητικές δίαιτες ή πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής ή έχουν χάσει βάρος λόγω ασθένειας διαταραχές, είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

Ιδιαίτερη σημασία στην γυναικεία γονιμότητα έχει η ποιότητα της διατροφής όπως:

 • ● Η κατανάλωση σιδήρου από συµπληρώµατα ή από μη-αιμικές πηγές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της υπογονιμότητας. Οι µη-αιµικές πηγές είναι τα  όσπρια και τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και  το μπρόκολο.
 • ● Η κατανάλωση σε τρόφιμα που περιέχουν Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα. Τα Ω – 3 λιπαρά οξέα που βρίσκουμε στα λιπαρά ψάρια και κυρίως στο σολομό, το σκουμπρί, τη σαρδέλα, τη ρέγγα, τον ξιφία τον γαύρο, και τον τόνος. Τα Ω – 6 λιπαρά οξέα που προσλαμβάνουμε καταναλώνοντας  ξηρούς καρπούς και φυτικά έλαια (καλαμποκέλαιο, λάδι από κάρδαμο)
 • ● Η αυξημένη κατανάλωση  σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και προϊόντα ολικής άλεσης
 • ● Η κατανάλωση πλήρων γαλακτοκομικών (1 τουλάχιστον / την ημέρα).
 • ● Η αυξημένη πρόσληψη βιταμινών Β2, Β6, Β12 καθώς και φυλλικού οξέος μειώνουν την ομοκυστεΐνη η οποία είναι μια ουσία που θεωρείται ότι βλάπτει τη γονιμότητα. Καλές πηγές Β2 είναι το συκώτι, τα αυγά, τα θαλασσινά (σουπιές, τα καλαμαράκια, τα μύδια). Αντίστοιχα Β6 και Β12  έχουν τα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και το άπαχο κρέας λευκό ή κόκκινο. Φυλλικό όξυ βρίσκουμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το συκώτι, τα δημητριακά.  Συστήνεται να λαμβάνονται συμπληρώματα φυλλικού οξέος πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • ● Η αύξηση της δραστηριότητας, κυρίως της έντονης δραστηριότητας έχει δειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας

Αρνητικά στην γονιμότητα επιδρούν :


 • ● Η έλλειψη βιταμίνης Β12 φαίνεται ότι συνδέεται με την υπογονιμότητα και ενδεχομένως με αποβολή του εμβρύου. Τέτοια έλλειψη μπορεί να παρατηρηθεί σε γυναίκες που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή
 • ● Το κάπνισμα αλλά και  η αυξημένη κατανάλωση καφέ κι αλκοόλ αυξάνουν την ομοκυστεΐνη κι επομένως επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα
 • ● Τα τρανς υδρογονωμένα λιπαρά (  επεξεργασμένα τρόφιμα, σκληρές μαργαρίνες, μπισκότα, κρουασάν, κέικ)
 • ● Η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Πρέπει είναι να είμαστε πολύ επιλεκτικοί στο είδος των ζωικής προέλευσης τροφίμων που καταναλώνουμε.
 • ● Τα περιβαλλοντικά ρυπογόνα, όπως ο υδράργυρος. Σε έρευνες φάνηκε ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια είχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στο αίμα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ψαριών από μολυσμένες περιοχές. Υψηλά ποσοστά υδράργυρου έχουν τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το φαγκρί, η τόνος και ο καρχαρίας και θα πρέπει να αποφεύγονται. Προτιμήστε μικρότερα ψάρια, γαρίδες, σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα κτλ.