Διατροφή για Μαύρισμα

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί γήρανσή  και καρκίνο του δέρματος. Δεν φτάνει ένα καλό αντηλιακό για να προφυλαχθείς από την υπεριώδη ακτινοβολία (UVA,UVB). Η ισορροπημένη διατροφή θα σου προσφέρει ενίσχυση εκ των έσω.


Με την επίδραση του ήλιου εκκρίνεται μία ουσία, η μελανίνη, η οποία σχηματίζει ένα προστατευτικό τείχος εμποδίζοντας την είσοδο της υπεριώδους ακτινοβολίας στον οργανισμό. Η μελανίνη είναι η κυρίως υπεύθυνη ουσία για το μαύρισμα.

 
Διατροφή & Αντιγήρανση

Η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη εμφάνισης των ρυτίδων και της πρόωρης γήρανσης.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα γήρανσης του δέρματος είναι η έντονη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, το κάπνισμα και φυσικά η ηλικία.

Ο λόγος γήρανσης του δέρματος είναι κυρίως η μείωση των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης που δίνουν στο δέρμα δύναμη και ελαστικότητα.

 
Κυτταρίτιδα. Ο εχθρός της γυναίκας

Επτά με οκτώ στις δέκα γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα κυτταρίτιδας. Εξωτερικά εκδηλώνεται με την όψη φλούδας πορτοκαλιού. Είναι μια κατάσταση που απασχολεί ακόμα και τις πολύ αδύνατες γυναίκες και όχι μόνο όσες έχουν κάποια κιλά παραπάνω καθότι η ύπαρξη της οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως  η καθιστική ζωή, η κληρονομικότητα, η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος, κάποιες ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής, το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα. Επειδή  δεν μπορούμε να επέμβουμε στα γονίδια μας , με τα υπάρχοντα δεδομένα ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με την διατροφή και τις συνήθειες μας.

 
Διατροφή και γυναικεία γονιμότητα

Η προσεγμένη διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να σας εγγυηθεί την επίσκεψη του πελαργού! Ωστόσο  φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα, τόσο για  τη φυσιολογική σύλληψη όσο και για τη τεχνητή γονιμοποίηση. Επίσης, είναι σημαντικό και το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη. Τόσο οι υπέρβαρες όσο και οι ελλιποβαρείς γυναίκες ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Οι υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να είναι υπογόνιμες καθώς λόγω του επιπλέον βάρος, επηρεάζεται η ορμονική ισορροπία (οιστρογόνα – τεστοστερόνη) στον οργανισμό. Το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ <20) συνήθως σε γυναίκες που έχουν ακολουθήσει  στερητικές δίαιτες ή πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής ή έχουν χάσει βάρος λόγω ασθένειας διαταραχές, είναι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα.

 
Πως θα περιορίσουμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

 

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται ποια είναι η διαφορά μεταξύ «Κλιμακτήριος» και «Εμμηνόπαυση».
Κλιμακτήριος είναι το χρονικό εκείνο διάστημα που η γυναίκα παρουσιάζει ορμονικές ανωμαλίες αλλά και ανωμαλίες εμμήνου ρύσεως και διαρκεί 2-10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση.
Εμμηνόπαυση ορίζεται η χρονική περίοδος που ακολουθεί ένα έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Συγκεκριμένα αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι ωοθήκες εξαντλούν τα ωάρια τους και δεν εκκρίνουν πια τις ορμόνες που προκαλούν την περίοδο. Οι ορμόνες αυτές είναι η προγεστερόνη & τα οιστρογόνα.