Τι σωματότυπο έχετε «αχλάδι» ή «μήλο» ;

Η υγεία δεν επηρεάζεται μόνο από το ποσοστό λίπους που υπάρχει στο σώμα αλλά και από την κατανομή του. Υπάρχει ένας δείκτης, η αναλογία περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίων (ή WHR,Waist to Ηip Ratio), που αφορά στην κατανομή του λίπους στο σώμα και μας βοηθά να εντοπίσουμε τον σωματότυπο του κάθε ατόμου και να πάρουμε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
Για να εντοπίσετε εάν έχετε WHR μέσα στα επιθυμητά όρια, πάρτε μεζούρα και μετρήστε. Η αναλογία υπολογίζεται ως περίμετρος μέσης (εκ.)/ περίμετρο ισχίων (εκ.).

Η περίμετρος της μέσης αποτελεί τη μικρότερη περίμετρο της κοιλιακής χώρας ( η φυσική μέση, ελάχιστα πάνω από τον αφαλό) και η περίμετρος των ισχίων αποτελεί τη μεγαλύτερη περίμετρο στην περιοχή των γλουτών (η μέτρηση γίνεται με τα πόδια κλειστά και ενωμένα).Αφού λοιπόν μετρήσεις τους πόντους της μέσης σου, διαίρεσέ τους με τους πόντους από το σημείο των γλουτών. Το αποτέλεσμα θα σου δείξει σε ποιο σωματότυπο ανήκεις

Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί μικρότερος από 0,80 για τις γυναίκες και μικρότερος από 0,90 για τους άνδρες, τότε έχουμε σωματότυπο «Αχλάδι»

Όταν ο δείκτης WHR υπολογιστεί μεγαλύτερος 0,80 για τις γυναίκες και μεγαλύτερος 0,9 για τους άνδρες, τότε έχουμε σωματότυπο «Μήλο»

Για να καταλάβεις περίπου σε πιο επίπεδο βρίσκεσαι, ο παρακάτω πίνακας σου δείχνει τα αποδεκτά και τα μη αποδεκτά όρια τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες:Αποδεκτά όρια

Μη αποδεκτά όρια


Άριστα

Καλά

Μέτρια

Υψηλά

άνδρες

< 0.85

0.85 - 0.90

0.90 - 0.95

> 0.95

Γυναίκες

< 0.75

0.75 - 0.80

0.80 - 0.85

> 0.85

WHR = περίμετρος μέσης (εκατοστά) / περιφέρεια (εκατοστά)


Το "μήλο"

► Αν η κατανομή του λίπους είναι σπλαχνική ή αλλιώς κοιλιακή, το άτομο έχει σωματότυπο «μήλο». Αυτή η κατανομή λίπους συναντάται συχνότερα στους άνδρες.

Ο κορμός είναι στρογγυλεμένος, με αποτέλεσμα να μοιάζετε ογκώδεις.

Το λίπoς συγκεντρώνεται στην κοιλιά και στο στομάχι.

Οι γλουτοί είναι μικροί και επίπεδοι.

Οι μηροί είναι αδύνατοι και τα πόδια λεπτά.


Το «αχλάδι»

Χαρακτηριστικός σωματότυπος των μεσογειακών γυναικών.

Τα χέρια είναι μακριά και λεπτά

Το στέρνο είναι στενό και ο κορμός λεπτός.

Οι γλουτοί είναι φαρδύτεροι από τους ώμους.

Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια.

Οι γάμπες είναι συνήθως λεπτές.

Όταν η κατανομή του λίπους είναι σπλαχνική ή αλλιώς κοιλιακή, το άτομο έχει σωματότυπο «μήλο»  και αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, υπέρταση, διαβήτη και ορισμένες μορφές καρκίνου. Η σπλαχνική κατανομή λίπους,  σημαίνει ότι υπάρχει συσωρευμένο λίπος στην  κοιλιακή περιοχή,  εκεί όπου βρίσκονται και λειτουργούν τα περισσότερα ζωτικά όργανα.

Αντίθετα, όταν  το λίπος αποθηκεύεται κυρίως σε γλουτούς και μηρούς, το άτομο έχει  σωματότυπο «αχλάδι» και  πολύ λιγότερους κινδύνους για την υγεία.