Επιτρέπονται τα γλυκά στην Δίαιτα;

Για αρκετό κόσμο η λέξη «γλυκό» είναι απαγορευμένη από το καθημερινό λεξιλόγιο κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους. Όλες οι τροφές επιτρέπονται και όλες απαγορεύονται πάντα όμως με μέτρο και σωστή ποσότητα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γλυκά. Τα γλυκά κατά την διάρκεια απώλειας βάρους δεν απαγορεύονται ούτε αποκλείονται τελείως από την διατροφή. Η δημιουργία απαγορευμένων τροφών οδηγεί σε στερητικά σύνδρομα, τα οποία οφείλονται σε σημαντικό βαθμό για υποτροπές σε περιόδους δίαιτας.

 
Τι σωματότυπο έχετε «αχλάδι» ή «μήλο» ;

Η υγεία δεν επηρεάζεται μόνο από το ποσοστό λίπους που υπάρχει στο σώμα αλλά και από την κατανομή του. Υπάρχει ένας δείκτης, η αναλογία περιμέτρου μέσης προς περίμετρο ισχίων (ή WHR,Waist to Ηip Ratio), που αφορά στην κατανομή του λίπους στο σώμα και μας βοηθά να εντοπίσουμε τον σωματότυπο του κάθε ατόμου και να πάρουμε πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ
Για να εντοπίσετε εάν έχετε WHR μέσα στα επιθυμητά όρια, πάρτε μεζούρα και μετρήστε. Η αναλογία υπολογίζεται ως περίμετρος μέσης (εκ.)/ περίμετρο ισχίων (εκ.).

 
Όλη η αλήθεια για τις δίαιτες ‘αστραπή’

Οι δίαιτες που υπόσχονται 5 κιλά σε 10 μέρες δεν ενδείκνυται για δύο λόγους. Πρώτον, μια τέτοια δίαιτα θα βλάψει την υγεία σας και δεύτερον, ακόμη και να χάσετε κάποια κιλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα πάρετε ξανά αλλά και μερικά ακόμη. Αυτό συμβαίνει διότι μειώνεται πολύ απότομα η ποσότητα του φαγητού που τρώτε. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσαρμοστεί στις καινούριες αλλαγές. Ο βασικός μεταβολισμός μειώνεται (δηλαδή ο οργανισμός καίει θερμίδες όταν είναι σε ηρεμία) και όταν αρχίσετε να τρώτε κανονικές ποσότητες έχει σαν αποτέλεσμα να παίρνετε τα κιλά που χάσατε και μάλιστα με πολύ γρήγορο ρυθμό.

 
Τρώμε ΑΡΓΑ ή ΓΡΗΓΟΡΑ;

Ίσως να έχετε ακούσει πολλούς διαιτολόγους και επιστήμονες υγείας να συστήνουν αργό και καλό μάσημα. Να δούμε όμως τι σημασία έχει το αυτό το μάσημα για τον οργανισμό.

Η διαδικασία της χώνεψης ξεκινά μέσα στο στόμα, όπου τα δόντια και η γλώσσα κόβουν τα μεγάλα κομμάτια της τροφής σε μικρότερα. Οι σιελογόνοι αδένες εκκρίνουν σάλιο μέσα στο στόμα, ώστε να αναμειχθεί με την τροφή. Η ημερήσια παραγωγή του σάλιου φθάνει τα 1,5 με 2 λίτρα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτή η διαδικασία, είναι διότι το σάλιο βοηθά τη χώνεψη.