Οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων κατά το μαγείρεμα

► Πλύνετε πολύ καλά τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.

► Αν έχετε οποιοδήποτε κόψιμο ή πληγές στα χέρια σας καλύψτε το με αδιάβροχη γάζα ή τσιρότο

► Πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι μετά από επαφή ωμών τροφίμων, ειδικά των κρεάτων.

► Πλύνετε τα λαχανικά και τα φρούτα πριν τα χρησιμοποιήσετε

► Χρησιμοποιείστε διαφορετικά μαχαίρια για την κοπή διαφορετικών υλικών (πχ διαφορετικό μαχαίρι για το κρέας, διαφορετικό για τα λαχανικά κλπ).


► Πλύνετε καλά την επιφάνεια κοπής πριν την χρησιμοποιήσετε. Πλύνετε την επιφάνεια κοπής κάθε φορά που αλλάζετε είδος τροφίμου πχ κρέας, λαχανικά ή ψωμί. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε διαφορετικές επιφάνειες κοπής για κάθε υλικό.

► Μη χρησιμοποιείτε ξύλινη επιφάνεια κοπής. Προτιμήστε επιφάνειες κοπής από τεφλόν ή χρησιμοποιείστε τον πάγκο της κουζίνας εάν είναι από γρανίτη ή μάρμαρο.


► Ψήστε καλά τα κρέατα και τα πουλερικά δηλ να είναι ψημένο και το εσωτερικό τους 

► Να μαγειρεύετε τους κεφτέδες τον κιμά, λουκάνικα και ψητά σε  ρολό ή γεμιστά μέχρι το οποιοδήποτε υγρό που βαίνει να είναι καθαρό.

► Να μαγειρεύετε το ψάρι μέχρι που να ανοίγει εύκολα με το πιρούνι

► Μην προσθέτετε σάλτσα ή μαρινάδα σε ψημένο κρέας ή ψάρι την οποία έχετε πρώτα χρησιμοποιήσει σε ωμό.

► Μην αφήσετε να έρθουν σε επαφή τα ωμά κρέατα με τα μαγειρεμένα. Μην ακουμπήσετε το μαγειρευμένο κρέας στο πιάτο που προηγουμένως ήταν το ωμό. Αποθηκεύστε τα ωμά κρέατα σε διαφορετικά σκεύη από τα μαγειρευμένα.

►Μη βγάζετε τρόφιμα από το ψυγείο πολύ πριν τα χρησιμοποιήσετε

►Τα περισσότερα τρόφιμα θα πρέπει να μαγειρεύονται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 750C.

►Να ξαναζεσταίνετε το φαγητό τελείως μέχρι να αχνίζει (πάνω απο750C ) ή να βράζει.

►Μην ξαναζεσταίνετε μαγειρεμένα τρόφιμα περισσότερες από μία φορές.

►Να αποφεύγετε να υπάρχουν κατοικίδια ζώα την ώρα που ετοιμάζετε ή αποθηκεύετε τρόφιμα