Γιατί το μητρικό γάλα είναι αναντικατάστατο;

Το μητρικό γάλα είναι μία από τις πιο πλήρεις και πολύτιμες τροφές που η φύση χάρισε στον άνθρωπο.  Είναι η πρώτη τροφή του ανθρώπου καθώς του εξασφαλίζει όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη του, το προφυλάσσει από διάφορες ασθένειες και ταυτόχρονα ισχυροποιεί τον ψυχικό του κόσμο. Παρ' όλα αυτά, πολλές γυναίκες επιλέγουν το γάλα του εμπορίου ως την πρώτη τροφή του νεογέννητου. Παρακάτω όμως, θα αναφερθούμε στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, που από μόνη της εξηγεί πολλά από τα πλεονεκτήματά του.

Το πρωτόγαλα είναι το πρώτο γάλα που παράγεται κατά την διάρκεια των πρώτων πέντε ημερών μετά την γέννα και είναι ιδιαίτερο πλούσιο σε πρωτεΐνες και αντισώματα, ενώ περιέχει πολύ λίγα λιπαρά, κάτι που βοηθά το πεπτικό σύστημα του μωρού να το χωνεύει πιο εύκολα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όταν γεννιέται το μωρό τα περισσότερα οργανικά του συστήματα (μεταξύ των οποίων και το πεπτικό) δεν βρίσκονται ακόμα σε πλήρη λειτουργία

Το μεγαλύτερο μέρος του μητρικού γάλακτος αποτελείται από νερό.

Τα κυριότερα συστατικά του γάλακτος είναι οι πρωτεΐνες, οι υδατάνθρακες και τα λίπη. Επιπλέον είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντισώματα και ένζυμα.

Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος είναι ιδιαίτερα εύπεπτες από το πεπτικό σύστημα του βρέφους, με συνέπεια το μωρό να παίρνει πιο εύκολα βάρος και να μην υποφέρει τόσο συχνά από κολικούς .

Στις πρωτεΐνες του γάλακτος ανήκουν και όλα τα αντισώματα, που περνούν από τη μητέρα στο μωρό και το προστατεύουν από μολύνσεις. Τα αντισώματα είναι ουσίες που παράγονται από τα αμυντικά κύτταρα του οργανισμού και καταστρέφουν τα μικρόβια όταν εισέλθουν μέσα στο σώμα μας. Ένα ακόμα πολύ σημαντικό είδος πρωτεϊνών είναι τα ένζυμα, που παίζουν βασικό ρόλο σε πολλές αντιδράσεις κατά την πέψη του γάλακτος. Τα αντισώματα και τα ένζυμα είναι ουσίες πολύπλοκες, που δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τη βιομηχανία.

Ο κυριότερος υδατάνθρακας του μητρικού γάλακτος και η κυριότερη πηγή ενέργειας για το μωρό. είναι η λακτόζη. Το  γάλα της αγελάδας είναι φτωχό σε λακτόζη, σε σχέση με το  μητρικό, πράγμα που «διορθώνεται» από τη βιομηχανία με την προσθήκη ζάχαρης . Ακόμα, το μητρικό γάλα περιέχει το ένζυμο λακτάση, που βοηθά στη διάσπαση της λακτόζης στο έντερο του μωρού και κάνει το μητρικό γάλα ακόμα πιο εύπεπτο.

Το μητρικό γάλα περιέχει όμως και μια άλλη κατηγορία υδατανθράκων, τον παράγοντα Bifidus. Αυτοί οι υδατάνθρακες, ευνοούν την ανάπτυξη των γαλακτοβακίλων στο έντερο του μωρού. Οι γαλακτοβάκιλοι είναι ένα είδος «καλών» βακτηριδίων, που προστατεύουν το έντερο από την ανάπτυξη άλλων βλαβερών βακτηριδίων να αναπτυχθούν στη περιοχή και να προκαλέσουν γαστρεντερίτιδες και κωλικούς. Αυτό γίνεται με τη δημιουργία ενός όξινου περιβάλλοντος, που είναι εχθρικό για την ανάπτυξη των βλαβερών μικροβίων. Τα μωρά που δεν θηλάζουν έχουν αλκαλικό ή ουδέτερο περιβάλλον στο έντερό τους που, με την πρώτη ευκαιρία, είναι πιο ευαίσθητα στην ανάπτυξη βλαβερών μικροβίων.

Τα λίπη αποτελούν την κυριότερη πηγή ενέργειας για το μωρό και παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου που σε αυτή την περίοδο μεγαλώνουν με γρήγορους ρυθμούς. Τα λίπη του μητρικού γάλακτος είναι μακρά πολυακόρεστα λίπη, έχουν δηλαδή, τέτοια σύνθεση που τα κάνει πιο εύπεπτα από αυτά του αγελαδινού γάλακτος. Το ένζυμο λιπάση βοηθά στη διάσπασή τους και δεν περιέχεται στο τροποποιημένο γάλα αγελάδας. Ο θηλασμός όπως αποδεικνύεται από πολλές έρευνες, βοηθάει στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Αυτό, έχει να κάνει εκτός των άλλων και με την ειδική σύσταση των λιπών του μητρικού γάλακτος, που ευνοεί την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Το ποσοστό των λιπών στο μητρικό γάλα διαφέρει, όχι μόνο από μητέρα σε μητέρα, αλλά ακόμα και στην ίδια γυναίκα, είναι διαφορετικό από ώρα σε ώρα. Κατά τις πρωινές ώρες, το μητρικό γάλα είναι πλουσιότερο σε λίπος, από ότι κατά τις βραδινές. Στην αρχή του θηλασμού, το γάλα είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και περιέχει λιγότερο λίπος, ενώ προς το τέλος του γεύματος είναι πολύ πλούσιο σε λίπος.

Το μητρικό γάλα και κατά συνέπεια ο θηλασμός έχουν και πολλά μακροχρόνια πλεονεκτήματα για την υγεία του παιδιού σας.  Σύμφωνα με έρευνες ο θηλασμός  προφυλάσσει από την  παχυσαρκία, το σακχαρώδη διαβήτη, μερικές μορφές καρκίνου, καρδιοπάθειες και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Έτσι λοιπόν για όλα αυτά που αναφέραμε παραπάνω  το μητρικό γάλα και ο θηλασμός είναι αναντικατάστατα.