Γενικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Η δυσκοιλιότητα είναι ίσως η πιο συχνή διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Είναι  η κατάσταση η οποία προέρχεται από μειωμένη συχνότητα αφόδευσης, ανεπαρκή ποσότητα κοπράνων ή παραγωγή σκληρών και στεγνών κοπράνων.

Για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα:

  • ► Αλλάξτε εντελώς την διατροφή σας. Τρώτε μικρά και τακτικά γεύματα πλούσια σε φυτικές τροφές. Περιορίστε τα κρέατα και όλα τα ζωικά λίπη. Μην τρώτε κονσέρβες, γλυκά και λευκή ζάχαρη.
  • ► Να πίνετε ένα ποτήρι νερό νηστικοί κάθε πρωί και πολλά στη διάρκεια της ημέρας, κατά προτίμηση ανάμεσα στα γεύματα.

 
Διατροφή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου:

  • ► Καταναλώνετε ποικιλία τροφών και αποφύγετε τη μονοτονία στη διατροφή σας.
  • ► Μειώστε την πρόσληψη λίπους και διατηρήστε φυσιολογικό βάρος.
  • ► Υιοθετήστε ένα τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει αυξημένη φυσική δραστηριότητα
  • ► Καταναλώνετε ποικιλία λαχανικών και φρούτων. Συστήνεται 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά  ημερησίως.
  • ► Καταναλώνετε   όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Τα τρόφιμα αυτά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που δρουν προστατευτικά κατά του καρκίνου.
  • ► Να περιορίσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων και κόκκινων κρεάτων (πχ μοσχάρι, χοιρινό, αρνί  κλπ.)


 
Διατροφή και ανοσοποιητικό σύστημα

Η κακή διατροφή και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι φυσιολογικό να κρυολογούμε μια ή δυο φορές το χρόνο αλλά η μειωμένη ανοσία μπορεί να μας κάνει πιο ευαίσθητους σε κάθε κρυολόγημα ή μικρόβιο της γρίπης και να προσβαλλόμαστε συχνά από λοιμώξεις. Επίσης μπορεί να δημιουργηθούν πεπτικά προβλήματα, κόπωση, πόνοι στις αρθρώσεις, μυϊκή αδυναμία, αλλεργίες  και δερματολογικά προβλήματα.

 
Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία θεωρείται πλέον ασθένεια και λέγεται ότι αποτελεί την μάστιγα του 21 αιώνα. Η παχυσαρκία βασανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού ιδιαίτερα το δυτικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα ο λιπώδης Ιστός είναι ένα συστατικό του ανθρώπινου σώματος το οποίο αποθηκεύει ενέργεια με την μορφή λίπους και την απελευθερώνει όταν ο οργανισμός την χρειάζεται. Η υπερβολική  όμως εναπόθεση λίπους σχετίζεται με αυξημένο μέγεθος λιποκυττάρων. Στα άτομα με αυξημένο βαθμό παχυσαρκίας, αυξάνονται επίσης και οι αριθμοί των λιποκυττάρων τους.